Warsztaty kulinarne w 2 c

W środę 13 marca uczniowie klasy 2 c uczestniczyli w zajęciach promujących zdrowie. Najpierw poznali zasady prawidłowego żywienia oglądając filmy edukacyjne. Bardzo aktywnie uczestniczyli w zajęciach odpowiadając na pytania dotyczące zdrowia. Wyszukiwali ciekawych przepisów w książkach kucharskich. Układali i zapisywali przepis surówki z marchewek i jabłek na podstawie historyjki obrazkowej. Wykazali się wiedzą na temat poszczególnych pięter Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia.

Bezbłędnie umieścili produkty żywnościowe na kartach pracy, które zabrali do domu, aby rodzice również mogli utrwalić wiadomości na temat zdrowego odżywiania. Na koniec zajęć samodzielnie przygotowali drugie śniadanie: kanapki z wykorzystaniem nowalijek. Wspaniałe zapachy zielonych ogórków, szczypiorku, pomidorów unosiły się po całej klasie. Na stole nie zabrakło owoców, mleczka, jogurtów. Własnoręcznie wykonane kanapki wszystkim bardzo smakowały. Przyrządzenie ich dało uczniom wiele satysfakcji.

M. Musiał